Sex – The final frontier

Sex – The Final Frontier

Ljud & Text
Staffan Florén Sandberg

Foto:Nasa. Bilden är ett montage

Har det skett? Har det inte skett? Är det svårt? Eller är det lätt?
Sex i rymden är ett ämne omgärdat av många frågor men få svar.
Forskarkåren och rymdindustrin försöker värja sig bäst de kan mot spekulationer och hypotetiska frågeställningar. Men det är i frånvaron av svar som spekulationen blir till rykte och rykte blir till myt.

Libidos reporter Staffan Sandberg har gett sig i kast med att reda ut vad som är sant och vad som är falskt. Vad som är fakta och vad som är fantasi i detta rymdäventyr.Många av oss har nog tänkt tanken någon gång:
Hur skulle det vara? Hur skulle det kännas? – Att ha sex i rymden.
Föreställ dig att bekymmerslöst flyta omkring i ett oändligt hav av tid och rum och fullkomligt hänge dig åt köttets lustar. En tyngdlös symfoni av nakna mjukdelar dallrande i utomjordisk akrobatik.
Men skulle det här med sex i rymden verkligen vara så behagligt som vi vill tro? Hur påverkar tyngdlösheten människokroppen? Hur mår astronauterna uppe i rymden egentligen? Är den ens fysiologiskt möjligt att ha sex i rymden?

Patrik Sundblad är forskare vid svenskt flyg- och rymdfysiologiskt centrum vid KTH i Stockholm. Han har även jobbat 10 år vid den europeiska rymdstyrelsen ESA.

Patrik vad tror du, är det möjligt att ha sex i rymden?

– Ja, jag tror att det fysiologiskt är möjligt. Man anpassar sig till den viktlöshet som finns däruppe.

Vilka är de vanligaste symptom som uppstår hos människor i rymden?

– Många mår lite illa i början, liknande sjösjuka, men det går över. Sen mår man ganska bra. Man har ju en vätskeförskjutning i kroppen där blod drar sig mot huvudet och inte mot fötterna vilket är det normala här nere. Så man kan känna sig lite svullen i huvudet och i näsan och så vidare. Men annars så känns det ganska normalt.

Skulle det här kunna innebära problem för den sexuella akten? Skulle man till exempel kunna ha svårt att få erektion i rymden?

– Nej, det tror jag inte. Man är välanpassad för att fungera fysiologiskt i viktlöshet och det bör inte vara något problem.

Finns det andra problem än det rent fysiologiska som skulle kunna innebära problem för sex i rymden?

– Ja, det är ju det praktiska problemet med viktlöshet. Att röra sig och att göra saker. Allting som man skjuter på eller tar på antingen flyttas det eller så flyttar man sig själv. Jag kan tänka mig att det rent fysiskt eller mekaniskt kan finnas vissa utmaningar med den sexuella akten.

Ämnet sex i rymden är omgärdat av många spekulationer, rykten och myter.
År 2000 kom den franske vetenskapsjournalisten Pierre Kohler ut med sin bok ”The Last Mission” – Det sista uppdraget. Boken handlar delvis om hur den amerikanska rymdstyrelsen NASA, 1996, skulle ha utfört experiment i rymden mellan två astronauter – en kvinna och en man – för att närmare bestämma vilka sexställningarna som bäst lämpar sig för tyngdlöst tillstånd.
Påståendet baserar Kohler på ett hemligt dokument som skulle ha läckts från NASA och publicerats på internet samma år. Under tio timmar skulle lika många ställningar ha prövats med hjälp av både lufttunnlar och kardborreband.

En detaljerad utvärdering följde i rapporten:

 An elastic belt around the waist of the two partners. The partners faced each other in the standard or missionary posture.

Entry was difficult and once it was achieved, it was difficult to maintain. With the belt worn around the hips, entry was easy, but it was difficult to obtain the necessary thrusting motion; as a result, this approach was not satisfactory.

Bild på astronauten Mark C Lee som tillsammans med sin fru Nancy Jan Davis blev de första gifta makarna att vara i rymden samtidigt. Foto: Nasa. Bilden är ett montage

 

Missionären skulle alltså enligt dokumentet inte vara att rekommendera i rymden.
Men är detta sant? Har verkligen NASA bedrivit sexexperiment i rymden?
Jag ringde Bill Jeffs, talesperson för NASA på Johnson Space Center i Texas och frågade:

Bill, har NASA utfört sexexperiment i rymden?

– That’s not a subject that is currently under research and not a subject that we’ve studied. I think about how long stays in space impact human physiology are definitely questions that we deal with but the issue of sex in space specifically is not something that we’ve researched or plan to research.

(Svensk översättning)
– Det är inte ett ämne vi forskar på för tillfället och det är inte heller ett ämne vi har studerat. Hur långa vistelser i rymden påverkar människans fysiologi är definitivt frågor vi undersöker men specifikt frågan om sex i rymden är inget vi forskar kring eller planerar att forska kring.  

 If I pose you a direct question: Has NASA conducted any sexual experiment between two human beings in space? What would your answer be?

– Our answer would be that we haven’t conducted any research on the topic and we’re not currently doing any research on the topic of sex in long-duration space flight.

(Svensk översättning)
Om jag ställer dig en rak fråga: Har NASA utfört sexexperiment mellan två människor i rymden? Vad svarar du då?

– Då svarar jag att vi inte har utfört någon forskning på ämnet och att vi inte heller för närvarande utför någon forskning på ämnet om sex under längre rymdfärder.

So you don’t want to comment any further?

– No that’s not a subject that we’ve been studying or have plans to study.

(Svensk översättning)
Skulle du vilja utveckla ytterligare?

– Nej, det är inte ett område som vi studerar eller har planer på att studera.

NASA har alltså inte utfört några sexexperiment i rymden. Men Pierre Kohlers hemliga dokument då? Det som hade läckts från NASA själva. Det som han baserat hela sin bok på.  Stämde inte det?
Nej, första gången dokumentet publicerades var den 28 november 1989. Alltså hela sju år innan experimentet skulle ha ägt rum.

Men betyder verkligen detta att ingen har haft sex i rymden? Bara för att inte NASA officiellt studerat ämnet. Skulle inte astronauterna kunna hinna med lite fuffens vid sidan av utan att NASA skulle märka det?

Jag får ringa Bill Jeffs igen.

Is it likely that, if sex ever had taken place on board one of NASA’s missions, NASA wouldn’t know about it?

– It’s a hypothetical question so I don’t have any comment on that.

(Svensk översättning)
Om sex hade ägt rum ombord någon av NASA:s rymdexpeditioner är det troligt att NASA inte skulle veta någonting om det?

– Det är en hypotetisk fråga så jag har inga kommentarer.

Lite undfallande kanske. Men inte uteslutet. Vad säger Patrik Sundblad om saken?

– Jag tror att möjligheten för att det har hänt är mycket liten. Astronauterna är ju väldigt schemalagda dygnet runt. Man har hela tiden kontakt med marken vad man än gör. Det är en slags övervakningsmiljö. Och dessutom är man extremt professionella och inriktade på mission success. Så jag tror inte att det har hänt faktiskt. Jag har heller inte hört några konkreta rykten mer än på nätet och i vissa filmer där det spekuleras. Och det är väl naturligt. Men rent reellt så tror jag inte det är någon större sannolikhet för det.

  • Bild av månen sammanställd av 18 fotografier tagna den 7:e december 1992. Månens nordpol syns uppe till vänster på fotot, en tredjedel ner av den upplysta delen. Foto: Nasa


Enligt den internationella luftsportorganisationen FAI har totalt 536 personer varit ute i rymden sedan Jurij Gagarins dagar 1961. De har sammanlagt varit där i mer än 29000 dagar. Eller 79 år. Om sex har ägt rum där ute är det inget som någon rymdstyrelse vill låtsas om. Men det verkar inte heller vara särskilt troligt.

Men kanske kan framtidens rymdturism komma att ändra på detta? Ägaren till det privata rymdföretaget Virgin Galactic, Richard Branson, pratar redan om rymdhotell och dagsresor till månen i privat regi.
Patrik Sundblad igen.

– På nära håll är det kortare rymdflygningar som Virgin Galactic och andra företag håller på att förbereda. Det handlar om att göra en kortare flygning där man är viktlös i ungefär sex minuter. Och då tror jag väl inte att det är särskilt sannolikt att det kommer bli möjlighet för romantik. Framför allt då man kommer vara lite känslig för rörelsesjukan när man precis kommer upp i viktlösheten. Så det kan vara flera utmaningar. Men de pratar ju även om rymdhotell och sånt inom en längre framtid och då kan man ju tänka sig att det konkret kommer på tapeten. Men det krävs nog lite anpassning innan man kan sätta igång.


Vill du veta mer om andra sexrykten?
Klicka på bilden och lyssna på historien om det första gifta paret i rymden.

Comments are closed