Jakten på det perfekta könet

Jakten på det perfekta könetLinje

Foto och redigering
Linda Moström & Mirjam Hultin

Sedan urminnes tider har människor förändrat sitt utseende. Ideal har varierat, trender kommer och går. Men aldrig tidigare har vi ägnat så mycket tid, pengar och uppmärksamhet åt utseendet på våra kön. Vi piercar, vaxar, smyckar och till och med skär i våra mest intima delar. Varför plastikopererar allt fler sitt kön? Vad är vajazzling för något? Och har idealen kring hur ett kön ska se ut gjort att vi inte längre vet vad som är ”normalt”?

Libido TV har gett sig ut i könsdjungeln för att ta reda på mer. I reportaget får du träffa spaterapeuten Manuela, plastikkirurgen Per, body piercaren Wille, forskaren Erika och Danielle som är intimpiercad.

Vill du veta mer om intimkirurgi? Se en längre intervju med plastikkirurgen Per Windh nedan.

Linje

Plastikoperationer i könet

Intimkirurgi sker av både estetiska och funktionella skäl och de flesta ingreppen är för kvinnor. Några av operationerna är förminskning av blygdläpparna (det vanligaste ingreppet), försnävning av vaginan och fettsugning av venusberget som ingår i så kallad ”Mummy-makeover”.

Det finns ingen statistik över antal intimkirurgiska ingrepp inom den privata vården. Men Sveriges två största plastikkirurgiska föreningar ser en ökning i efterfrågan, främst i Stockholm. Samtidigt varnar överläkare och gynekolog på Södersjukhuset Lotti Helström för riskerna med operationer i könet och ställer frågan om kvinnor idag har en skev uppfattning om sitt kön. Röster höjs också om intimkirurgi strider mot lagen om kvinnlig könsstympning.

Libido magasin har pratat med plastikkirurg Per Windh på Art Clinic i Göteborg med många års erfarenhet i branschen för att ta reda på mer. Se intervjun här.Comments are closed