I otrohetens efterdyningar

I otrohetens efterdyningar

Text & bild: Malou Tranlöv

Det började med sms och telefonsamtal i hemlighet. De visste båda att det var mycket mer än vänskap. Till slut kunde de inte hålla sig ifrån varandra längre och otroheten var ett faktum. För Linda var det ett sätt att ta sig ur en dålig relation.

Huset tornar upp sig lite avsides från de andra villorna. När man kommer närmare ser man hur stort det faktiskt är. I hallen samsas kängor och glittriga stilettklackar med gummistövlar och små overaller. I övrigt finns det inte mycket som avslöjar att det faktiskt bor tre barn här.

– Jag kunde säga att jag skulle gå ut med hunden, så kom han dit och vi stod och pratade ett tag. När jag kom hem sa jag bara att jag varit på promenad, säger Linda.

Hennes dåvarande sambo Andreas misstänkte ingenting. Än idag är Linda ganska säker på att han inte vet särskilt mycket om vad som hände då. Förhållandet var på upphällningen redan innan. Ett renoveringsprojekt till hus eller en nyfödd bebis kan vara påfrestande för vilket förhållande som helst. Att ha båda delarna samtidigt var en bidragande orsak till att Linda valde att vara otrogen.

De var överens om att skaffa barn och graviditeten var planerad. Nu i efterhand kan Linda se att det inte var det bästa beslutet just då. Hon kände sig konstant ensam med en sambo som alltid jobbade. Första tiden med bebisen bestod till stor del av ångest. Situationen var ny men gamla mönster upprepade sig i relationen.

Efter förlossningen fick Linda ätstörningar. Stressen att gå ner alla gravidkilona blev för mycket och hon slutade helt att äta.

– Jag kände en jättepress. Jag var ung mamma och hade alla måsten: bli smal, städa, sminka mig, springa på mammagrupper. Allt ska vara så himla perfekt och man ska vara så lycklig. Jag tyckte bara allting var jobbigt, säger Linda.

Samtidigt som Linda kände sig stressad av sina egna krav gled hon längre och längre ifrån sambon. Hon upplevde att han ställde krav på att maten skulle stå på bordet när han kom hem och att hemmet skulle vara pedantiskt rent då hon ändå var hemma hela dagarna.

Hela graviditeten igenom och även efter att dottern var född försökte Linda prata med sin sambo om hur de skulle kunna förbättra förhållandet. Hon ville att de skulle jobba på relationen tillsammans men fick inget gensvar.

När förhållandet började knaka ordentligt i fogarna sökte Linda upp sin gamla kärlek Kristian. En kille som hon känt i många år men som hon brutit med för att hon helhjärtat ville satsa på förhållandet med Andreas. De tog upp där de avslutat och snart träffades de i hemlighet.

Vid den här tidpunkten hade Linda och Andreas kanske kunnat få hjälp om de sökt sig till någon form av parterapi. Charlotte Makboul är klinisk sexolog och legitimerad psykoterapeut. Hon har arbetat som sexolog i 12 år och haft egen mottagning under fem av dem. Hon träffar ofta par som har problem i sin relation. Många av dem hon träffar söker hjälp innan de är otrogna. Sexet fungerar kanske inte i förhållandet men de attraheras av andra.

– Att känna attraktion till någon annan än den man är tillsammans med är inte farligt. Det är naturligt och sådant som händer. Det är inte förrän man agerar på det som det blir otrohet, säger Charlotte Makboul.

Under rubriken Otrohet på FamiljeLiv.se ligger över 6000 trådar. Det är bland annat människor som varit otrogna, som utsatts för otrohet och som funderat på att vara otrogna som skrivit. I många av fallen är den andra parten en arbetskamrat. Det är också Charlotte Makbouls uppfattning att den vanligaste otrohetsaffären är med någon man träffat via jobbet.

Linda och Andreas söker aldrig hjälp för sina problem tillsammans och Kristian blir istället anledningen till att Linda vågar lämna förhållandet. Inte för att hon tror att det ska bli de två i framtiden men att han finns där för henne och tycker om henne är tillräckligt. Hon känner hopp om att hitta någon som kan älska och förstå henne. Kristian visar henne vad hon går miste om i sitt förhållande.

Långt innan Andreas kom in i bilden hade Linda och Kristian ett vänskapsförhållande som övergick i något annat en kväll när hon åkte med på en jobbresa i Kristians lastbil. På ett hotell i en annan stad långt hemifrån hade de sex första gången.

Hon blev kär. Det var ett komplicerat förhållande, hon var ung, åldersskillnaden var stor och Kristian var redan gift. Trots det träffades de nästan varje helg under flera års tid. För att ha sex men även som kompisar. När hon träffade Andreas sa hon upp kontakten med Kristian och förbjöd honom att höra av sig.

– Hade det inte varit för Kristian hade jag förmodligen engagerat mig mer i att bli lik Andreas så att förhållandet skulle funka. Men då hade jag fått offra min egen lycka. Det är nog det största felet man kan göra i en relation, säger Linda.

Så hon tog steget, skaffade egen lägenhet och flyttade ut. Hon kände att Andreas inte riktigt förstod vad som hände. Men han försökte inte heller övertala henne att stanna kvar. Det var både jobbigt och skönt för henne att bo ensam.

Tiden gick och Linda och Kristian fortsatte att träffas allt oftare. Nu hade de ju Lindas lägenhet att vara i. Hon var singel och behövde inte längre ha dåligt samvete. Innerst inne hoppades hon på att han skulle skilja sig och välja henne men det vågade hon aldrig erkänna ens för sig själv. De pratade egentligen aldrig om sitt förhållande eller vad de kände. Båda låtsades som att det bara handlade om sex.

Efter många och långa omständigheter kom ändå dagen när skilsmässan var ett faktum för Kristian. Otroheten kom fram i ljuset och hans dåvarande fru flyttar snabbt ut ur det gemensamma huset. Det blir jobbigare för Linda än hon någonsin kunnat ana. Hennes eget uppbrott var ingenting i jämförelse med detta.

Bland det värsta var att Kristians exfru kontaktade Andreas och gjorde honom ledsen. Linda vet inte vad som sagts mellan de två men att det inte var hela sanningen är hon övertygad om. Själv har hon nekat till allt som Andreas ifrågasatt efter det samtalet. Hon tror att han litar mer på henne än på Kristians exfru. Att själv vara öppen mot honom med vad som faktiskt hände är inte aktuellt. Hon vill inte berätta bara för att lätta sitt eget samvete.

– Jag har funderat många gånger på det här med att ärlighet varar längst men jag tror verkligen inte alltid att det är så, säger hon.

Sexologen Charlotte Makboul håller med. Hon har inget svar på huruvida man ska berätta eller inte:

– Man kanske behöver tänka igenom vad man har för motiv att berätta. Är det för att slippa skulden så går den ofta inte över i alla fall, säger hon.

Hon säger att vissa tycker att det är skönt att kunna vara helt uppriktiga medan andra ser det som att de skonar partnern från en jobbig vetskap genom att inte berätta sanningen. När hon träffar personer som varit otrogna försöker hon hjälpa dem att komma fram till ett beslut och sedan stå för det.

– Ärlighet är en dygd men man måste tänka efter före. Det går inte att ångra sig efteråt, säger Charlotte Makboul.

Enligt henne är det vanligt att den bedragna parten får större sexlust en period efter att otroheten uppdagats. Det blir ett sätt att få närhet och binda partnern till sig igen. Men det kan vara läge att vara försiktig. I värsta fall kan otroheten ha lett till könssjukdomar eller oönskad graviditet.

Att Linda hann avsluta sitt förhållande innan otroheten kom fram var förmodligen en bidragande orsak till att hennes uppbrott inte blev lika konfliktfyllt som Kristians. Hon vet att hon var en bidragande orsak till att Kristians äktenskap sprack och det är fortfarande jobbigt för henne.

– Det fick jättestora konsekvenser. Ibland har jag tänkt att det hade varit bättre att hålla käft och fortsätta som innan. Allt det här har verkligen skadat så många människor, säger hon.

Elden i den öppna spisen börjar dö ut och Linda slänger en blick mot den. Hon börjar prata om hur dåligt isolerat det gamla huset är och vad det skulle kosta att byta ut alla fönster. Slutsatsen blir att det får bli ett senare projekt, tills vidare får de fortsätta att elda.

När Linda ser tillbaka ångrar hon inte förhållandet med Andreas. Hon ser det som en bra lärdom och en utvecklande fas i livet. En period som hon i stort är nöjd med.

– Det var jättekul att få ta steget att titta på hus, flytta och ha en egen gräsmatta. Det var bara vårt. Vi hade ett eget huslån, köpte kombi och jag fick min hund, säger hon och ler vid minnet.

Linda återkommer ofta till att Kristian är den enda person hon kan lita på fullt ut i alla avseenden. Hon tror inte att han skulle vara otrogen mot henne men skulle han det så är det inget hon vill veta om:

– Jag är hellre ovetande. Det man inte vet har man inte ont av. Han betyder så mycket för mig på alla sätt. Jag skulle nog aldrig kunna lita på någon igen om han av alla människor gjorde något sådant mot mig, säger hon. Det märks att hon inte vill tänka tanken men hon kan inte låta bli. Blicken svävar iväg och hon ser ledsen ut för en sekund.

Det som är svårast för Linda att hantera nu är Kristians jobbresor. Han sover fortfarande borta relativt ofta i arbetet. Ibland kan hon tycka att han låter konstig på telefon när han är iväg. I bakhuvudet gnager tanken om ifall det är någon annan brevid honom i lastbilen. Det brukade ju vara hon som satt där, tyst som en mus, medan han pratade med sin fru.

Effrosyni Adamopoulou är forskare på Bank of Italy. Hon har i en studie kommit fram till att människor som varit otrogna mot sin nuvarande partner ofta har varit otrogna även mot tidigare partners. I studien framgår också att otrohet är ungefär lika vanligt bland kvinnor och män. En uppfattning som delas även av sexologen Charlotte Makboul. Hon tror även att det är vanligare att yngre människor är otrogna än äldre och tycker inte att det går att generalisera genom att säga “en gång otrogen, alltid otrogen”:

– Man utvecklas som person hela livet. Man kanske bryr sig mer om en relation senare i livet. Vissa är bara otrogna en gång, det blir en obehaglig upplevelse och de rannsakar verkligen sig själva för att det inte ska hända igen, säger hon.

I sitt nuvarande förhållande med Kristian har Linda svårt att tänka sig att hon skulle vara otrogen. Hon tycker att det är skönt att känna så. Hon tror inte att hon är en omoralisk person som gör det som faller henne in. Det var förhållandet det var fel på. Även om hon inte ser det som en ursäkt så har hon inte speciellt dåligt samvete över otroheten. Det spelar ingen större roll vad folk tycker, det slutade trots allt med att hon fick mannen hon alltid drömt om.

*Linda, Andreas och Kristian heter egentligen något annat.

 

 

Comments are closed