Vredespungen

Vredespungen
– att drabbas av testistorsion

Text & Foto: Daniel Paulsson

 

Alla män med minst en testikel kan drabbas av testistorsion. Ung som gammal. När som helst.

Alla män med minst en testikel kan drabbas av testistorsion. Ung som gammal. När som helst.

 

I folkmun kallas det pungvred. På läkarspråk testistorsion. De som drabbats brukar beskriva det som den värsta smärtan de någonsin har upplevt. Libido har pratat med en av dem.

– Tänk dig att du blir sparkad hårt rakt i pungen. Om och om igen. Fast istället för att smärtan går över så blir den bara värre, säger Pekka som drabbades av testistorsion i höstas.

Det som hände Pekka var en relativt ovanlig händelse. Enligt statistiken drabbar testistorsion bara en av 160 män innan 65 års ålder. Fast Pekka, 23 år, beskriver sig själv som en mycket vanlig och anspråkslös människa.

Trots att han bor i en större svensk stad så föredrar han att ha det lugnt omkring sig. Han är något av en ensamvarg. På gymnasiet utbildade han sig till barnskötare, men jobbar lite överallt där han behövs. Mestadels i butik, restaurang och på skola. När han väl jobbar tar han så många extrapass som möjligt, för att sedan kunna leva på besparingarna ett tag och njuta av ensamheten i sin lägenhet. Det är där han trivs som bäst, med sin gitarr och dator.

Det är just en sådan dag i hemmet som Pekka drabbas av testistorsion.

I framtiden ska han komma att rysa varje gång han tänker på den här kyliga septemberdagen – dagen då hans vänstra testikel gjorde revolt mot hans egen kropp.

– Det läskiga var att det kom helt utan förvarning. Dagen hade börjat som vilken dag som helst.

 

Till vänster en frisk testikel. Till höger en testikel med testistorsion, där sädesledaren har slagit knut på sig själv.

Till vänster en frisk testikel. Till höger en testikel med testistorsion, där sädesledaren har slagit knut på sig själv.

 

För Pekkas del innebär det en frukost på caféet bredvid hyreshuset där han bor. Efter lunch sätter han sig tillrätta vid datorstolen, börjar ladda ner en film och slösurfar sedan en bit in på eftermiddagen. Senare planerar han att ta en cykeltur. Men han kommer aldrig så långt.

– I början kändes det som man suttit konstigt bara. Som att byxorna har glidit upp lite för högt, eller att man sitter med benen för hårt i kors. Det gjorde inte riktigt ont, men det var en obehaglig känsla i ljumsken som inte gick över.

Det Pekka inte visste var att hans vänstra testikel börjat skruva sig medurs in mot kroppen. Vridningen gör att testikelns sädesledare och blodkärl, som förbinder testikeln med mellangärdet, nu börjar tvinna sig med varandra. Som två intrasslade snören.
Alla kan få det

Pekka försöker sjunka ner mer ledigt i stolen, och hasar ner byxorna en bit. Det hjälper inte. Den obehagliga känslan från ljumsken sprider sig upp till naveln, och nu börjar smärtan komma.

– Jag reste mig upp och försökte gå bort smärtan. Jag vankade fram och tillbaka i rummet, men det blev bara värre. Det gjorde så ont att jag började skaka.

Intrasslingen i hans könsdelar gör att testikeln börjar strypas. Från och med nu får den inget syre, och börjar gå in i nekros. Enkelt uttryckt börjar testikeln att dö, och under testikelns dödskamp inleds en våldsam uppsvällning. Ibland syns ingen märkbar förändring utifrån, men i vissa dokumenterade fall har pungen på de drabbade svällt upp till storleken av en apelsin.

I ren desperation går Pekka och duschar. Han står länge i duschen och sköljer sig med hett vatten, och hoppas att värken ska gå över. Det gör den inte. Istället torkar han av sig och plockar fram telefonen för att ringa 1177, Vårdguiden.

– Det låter inte bra. Det kan vara något allvarligt, så du bör ta dig till en akutmottagning så fort du kan, svarar rösten på andra sidan luren.

Pekka klär sig så snabbt han förmår, och hasar sedan iväg till sjukhuset som ligger fem kvarter bort. Vanligtvis är det en snabb promenad, men denna gång tar det en halvtimme. I samma stund som akutmottagningens dörr öppnas kräks han rakt ut på marken. Smärtan är olidlig. Han blir undersökt direkt.

Inne i behandlingsrummet trär läkaren på sig gummihandskar, medan Pekka ligger skakandes på sin brits. Just här uppstår en svår situation, eftersom testistorsion är mycket svår att sätta diagnos på. På små barn kan det vara svårt att veta vad smärtan beror på, men även äldre kan drabbas av att få fel diagnos.

2011 uppsökte en 17-årig gymnasieelev skolsköterska på grund av smärtor i pungen. Sköterskan rekommenderade honom att gå hem från skolan och byta om, eftersom hon ansåg att smärtan berodde på att han hade för trånga byxor på sig. Elevens pungkula dog, och fick senare opereras bort.

Pekka har dock tur. Visserligen gnyr han som ett skadeskjutet villebråd när läkaren klämmer på hans testiklar, men läkaren tolkar i alla fall symtomen rätt. Men riktigt säker kan han inte vara. Ibland kan testistorsion upptäckas med hjälp av ultraljudsundersökning, men tekniken är inte att lita på till hundra procent. Korrekt diagnosen kan först ställas när pungen öppnats med hjälp av skalpell.

Dessutom har det nu gått fem timmar sedan Pekkas testikel började vrida på sig. Chanserna för att testikeln ska överleva är som störst om operationen inleds inom sex timmar. Dröjer det tolv timmar klarar sig den opererade testikeln bara i hälften av fallet, och har det hunnit gå ett dygn är pungkulan garanterat död.

Förutom att läkaren ställer rätt diagnos så har Pekka turen att befinna sig på en mottagning där han kan opereras. Skulle pungvredet uppstå i en ödslig vildmark hade chanserna för räddning varit mycket små. Eftersom man vet att testikeln oftast vrider sig medurs mot kroppen, så kan en erfaren läkare försöka vrida testikeln rätt utifrån, utan att öppna upp pungsäcken vid en operation. Det är dock ett riskabelt projekt. Eftersom det måste göras med en viss kraft riskerar testikeln att få krosskador, och läkaren kan inte vara helt säker på att han vrider tillbaka testikeln åt rätt håll.

Istället får Pekka morfin för sina smärtor, och sövs ner för en skyndsam operation.
Vanligt på vintern

När kirurgen öppnar Pekkas pungsäck kan han konstatera det som den undersökande läkaren redan hade anat. En frisk testikel har normalt sett en skär nyans. Pekkas vänstra, numera syrefattiga testikel är blålila, och när kirurgen varsamt lyfter ut testikeln ur pungsäcken ser han den tvinnade sädesledaren. Med en enkel handrörelse vrids Pekkas testikel tillbaka i rätt läge igen, och genast börjar den fyllas igen med det livsviktiga blodet. Nekrosen upphör.

Sedan stoppas allt tillbaka, nu i rätt läge. Med två stygn sys sädesledaren fast på insidan av pungen, så att den inte ska kunna vrida sig fel igen. Därefter sys det utvändiga ingreppshålet igen.

När Pekka vaknar nästa morgon kräks han igen. Denna gång av baksmällan från morfinet och narkosen. Sköterskorna påminner honom konstant att han måste gå på toaletten varje timme, så att kroppen kan göra sig av den vätska som uppstått av svällningen. Senare samma dag skrivs Pekka ut.

– Jag var så otroligt öm under veckorna efter operationen, säger Pekka. Jag vågade knappt nysa av rädsla att stygnen skulle gå upp.

 

En av 160 män drabbas av pungvred någon gång i livet. Smärtan sägs vara olidlig.En av 160 män drabbas av pungvred någon gång i livet. Smärtan sägs vara olidlig.

En av 160 män drabbas av pungvred någon gång i livet. Smärtan sägs vara olidlig.En av 160 män drabbas av pungvred någon gång i livet. Smärtan sägs vara olidlig.

En av 160 män drabbas av pungvred någon gång i livet. Smärtan sägs vara olidlig.

 

Särskilt minns han första gången han skulle handla mat efter operationen. I blå pyjamasbyxor, rutmönstrade bruna tofflor och svart vinterrock hasade han sig fram till korvkiosken.

– Jag hann komma halvvägs över övergångsstället innan det blev grönt för bilarna igen,
varpå de otåligt iakttog stackars skröpliga mig. Två pojkar svischade förbi på varsin sparkcykel medan jag stod blickstilla av rädslan för att bli omkullknuffad. Jag var en 23-åring i en 90-årig kropp.Hänger löst

Pekka menar att hela upplevelsen har påverkat honom djupt. Han tror att dagen då hans testikel vred sig kommer leva kvar färskt i minnet i resten av hans liv.

– Nu vet jag vad smärta är. Jag lider verkligen med blivande mammor. Och jag vet också hur det måste kännas att vara gammal och skröplig, säger Pekka.

Det Pekka fruktar mest är att drabbas av testistorsion igen. Hans högra testikel är inte fastsydd, så han riskerar att någon gång i framtiden drabbas av pungvred även där.

Det gör även alla andra som har minst en testikel.

Testistorsion är en demokratisk åkomma.

Den kan drabba vilken man eller pojke som helst.

När som helst.

FOTNOT: Pekka heter egentligen något annat.

 

Comments are closed