Spermans innehåll

Spermans innehåll

Text och Bild: Sandra Barcella

De är 100 miljoner. En eller två kommer ta sig i mål. Men utan cocktailen av märkliga hormoner och aminosyror som spermierna simmar i, vore det inte möjligt.

Innehållsförteckning över spermaRedan som liten spermie älskade du socker. Fruktoset som finns sperma är spermiernas bränslekälla och tillverkas i sädesblåsorna. Men utan hormonet prostaglandin hade du inte orkat ta sig till livmodern. Prostaglandinet stimulerar spermiernas rörelser och skapar muskelsammandragningar i kvinnans könsorgan. Sammandragningarna pumpar spermierna mot livmodern, men sätter även igång värkar hos gravida kvinnor. ”Färdknäppen” är alltså ingen myt, utan kroppens reaktion på prostaglandinet. Denna magiska substans övermannar dessutom kvinnors immunförsvar och hindrar dem från att reagera på den främmande sperman.

SLÄNGFör slidan utgör en högst motvillig värd för sperman. Dess sura miljö (ph 4,5) utgör ännu ett hot. Därför innehåller sperma basiska aminosyror som putrescin, spermin, spermidin och kadaverin. De skyddar DNA:t i spermierna mot den sura miljön och ger även sperma dess smak och lukt.

Stor är spermans makt. I forskningsstudier har aminosyror och enzymer från sperma kunnat knytas till allt från ökat välmående hos kvinnor som inte använder kondom, till minskad risk för svampinfektioner i underlivet. Men studierna kring spermans välgörande effekter är minst sagt omtvistade och har inte lyckats generera några rekommendationer om några rekommenderade intag av sperma, inte minst för att sperma kan innehålla HIV-virus även när viruset inte kunnat spåras i blodprov.

Comments are closed